فهرست مطالب
مجله پزشکی بالینی ابن سینا
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1380)
- 51 صفحه،
- تاریخ انتشار: 1380/06/15
- تعداد عناوین: 11
-
- مقالات پژوهشی
-
صفحه 5در بیماران مبتلا به سندرم گروه سینوسی بیمار که تحت تعبیه ضربان ساز دایمی قرار می گیرند عوارضی دیده می شود که میزان شیوع آن بستگی به نوع ضربان ساز دارد، هدف این مطالعه تعیین عوارض ناشی از تعبیه ضربان ساز نوع VVI در این بیماران است.
پرونده 83 بیمار که طی مدت 17 سال در بیمارستان قلب شهید رجایی تهران بدلیل سندرم گروه سینوسی بیمار تحت تعبیه ضربان ساز نوع VVI قرار گرفته بودند از نظر بروز عوارض بررسی گردید.
بزرگی قلب 75/39%، نارسایی احتقانی قلب 84/10%، فیبریلاسیون مزمن دهلیزی 12/30%، فلوتر دهلیزی 61/3%، آمبولی سیستمیک 81/4% و بلوک دهلیزی بطنی 32/31% موارد مشاهده شد.
نتایج فوق نشاندهنده شیوع بیشتر عوارض در ضربان ساز نوع VVI است.
کلیدواژگان: سندرم گره سینوسی بیمار، ضربان ساز دائمی -
صفحه 9اختلال ترس اجتماعی یکی از انواع ترس ها (فوبی) میباشد که کمتر مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است، خصوصیات بالینی این اختلال عبارتند از ترس اجتناب گونه از موقعیت های اجتماعی، علایم جسمی و شناختی اضطراب و اختلال عملکرد، مطالعه جامعی در ارتباط با شیوع این اختلال در ایران در دست نمی باشد. به همین منظور این پژوهش با هدف تعیین شیوع اختلال ترس اجتماعی و برخی عوامل وابسته در دانش آموزان شهر کرمان در سال 1377 انجام پذیرفت. در این مطالعه مقطعی توصیفی 2944 دانش آموز در شهر کرمان توسط ملاک های تشخیصی DSMIV از طریق پرسشنامه نیمه سازمان یافته مورد سنجش قرار گرفتند.
14.6% از دانش آموزان مبتلا به اختلال ترس اجتماعی بودند. نسبت زن به مرد 8/1 بود و بین سابقه خجالتی بودن در کودکی و تنبیه بدنی با آن رابطه آماری معنادار وجود داشت.
شیوع این اختلال در این تحقیق بالاتر از تحقیقات مشابه در غرب است و مطالعات وسیع تر در آینده توصیه می شود.
کلیدواژگان: اختلالات ناشی از ترس، همه گیری شناسی، دانش آموزان -
صفحه 13سویه های استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین مدت کوتاهی بعد از معرفی متی سیلین ظاهر شدند. مقاومت به متی سیلین در ایزوله های کلینیکی استافیلوکوک مربوط به ایجاد یک نوع خاص (Penicillin Binding Protein) PBP موسوم به PBP2a بوده که دارای میل ترکیبی کمتری برای واکنش با آنتی بیوتیک های بتا لاکتام می باشد. ژن mec-A که این پروتئین را کد می کند در میان اجتماع استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متی سیلین پراکنده است ولی در سویه های حساس به متی سیلین دیده نشده است. اخیرا نیز شیوع بالایی از سویه های مقاوم به متی سیلین در ایزوله های کلینیکی مربوط به استافیلوکوک کوآگولاز منفی (CNS) مورد توجه قرار گرفته است که به همراه (Methicillin-Resistant Staphylococcus Aureus) می توانند به عنوان پاتوژن های مهم بیمارستانی مطرح باشند. هدف از مطالعه حاضر نشان دادن توزیع فراوانی ژن مخصوص ایجاد مقاومت نسبت به متی سیلین mec-A با بکارگیری تکنیک (Polymerase chain reaction) PCR در استافیلوکوک های جدا شده از عفونت های چرکی بوده که می تواند به عنوان یک تکنیک حساس در تشخیص استافیلوکوک های مقاوم به متی سیلین مورد استفاده قرار گیرد.
در این پژوهش بر روی 268 مورد چرک (wound swab) که 107 مورد (40%) آن استافیلوکوک اورئوس و 10 مورد (3.7%) آن استافیلوکوک کوآگولاز منفی و بقیه میکروارگانیسم های دیگر بوده استخراج DNA بعمل آمد.
بعد از انجام PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی در 24 مورد (9%) از آنها ژن mec-A دیده شد که 8 مورد (34%) آن مربوط به استافیلوکوک اورئوس و 3 مورد (12%) مربوط به استافیلوکوک کوآگولاز منفی بوده و بقیه موارد از نمونه های مربوط به میکروارگانیسم های دیگر بعمل آمده که احتمالا به دلیل آلودگی آنها با انواع استافیلوکوک صورت گرفته است.
کلیدواژگان: عفونت های استافیلوکوکی، متی سیلین، واکنش زنجیره پلیمراز، ژن mec، A -
صفحه 19تومورهای بینی و سینوس های اطراف آن از شیوع بالایی برخوردار نمی باشند لیکن بدلیل غیر اختصاصی بودن علایم بالینی تشخیص و درمان آنها معمولا با تاخیر صورت می پذیرد. هدف از این مطالعه بررسی اپیدمیولوژیک تومورهای بینی و سینوس های پارانازال در شهرستان همدان بوده و در طی آن پرونده کلیه بیمارانیکه با علایم بالینی مشکوک به این تومورها از سال 1370 لغایت 1377 در بیمارستانهای همدان بستری شده بودند مورد بررسی قرار گرفت.
اطلاعات مورد نیاز از قبیل مشخصات دموگرافیک، طول مدت بیماری و علایم بالینی استخراج و به همراه نتیجه پاتولوژی نهایی در پرسشنامه های مربوطه وارد گردید.
در این مطالعه 44 مورد تومور یافت شد که منشا 4/81 درصد آنها از حفره بینی و 9/15 درصد از سینوس ماگزیلر بوده است. شایعترین شکایت اصلی در بیماران به ترتیب خونریزی از بینی، انسداد یکطرفه بینی، درد صورت و بینی و رینوره بوده است. میانگین مدت زمان وجود علائم تا زمان تشخیص 8/10 ماه می باشد. شایعترین تومور بدخیم کارسینوم سلول سنگفرشی و شایعترین تومور خوش خیم همانژیوم بوده است.
با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه توصیه می شود پزشکان رشته های مختلف به علائم بالینی این تومورها توجه بیشتری داشته و در صورت وجود شک بالینی سریعا اقدامات تشخیصی لازم را مبذول نمایند.
کلیدواژگان: انسداد بینی، خون دماغ، سرطانهای بینی، سرطانهای سینوس های اطراف بینی -
صفحه 24پمفیگوس گروهی از بیماری های اتوایمون هستند که با پیدایش تاول و اروزیونهایی در مخاط و پوست، آکانتولیز و اتوآنتی بادی بر علیه تشکیلات سطحی سلولهای اپیدرمی مشخص می شوند. هدف تحقیق، ارزیابی خصوصیات کلی بیماران پمفیگوسی بستری در بخش پوست بیمارستان سینا همدان بود.
این مطالعه بصورت توصیفی و گذشته نگر و براساس اطلاعات موجود در پرونده 37 بیمار مبتلا به پمفیگوس بستری شده در بخش پوست بیمارستان سینا همدان طی سالهای 1371 تا پایان سال 1374 انجام گرفت.
از نظر بالینی 23 نفر از افراد مورد مطالعه زن (2/62%) و 14 نفر (8/37%) را مردان تشکیل می دادند. بیماران بیشتر در گروه سنی 41 تا 50 سال قرار داشتند. در ثلث بیماران (34.4%) ضایعه دهانی اولین تظاهر بیماری بود و این عارضه در (8/83%) بیماران دیده شد. عود در این بیماران (7/29%) بود. شایعترین شکل پاتولژی در بیماران پمفیگوس ولگاریس بود و بین شروع بیماری و زمان بستری بطور متوسط 103 روز فاصله وجود داشت. مرگ در 4 بیمار (3 زن و 1 مرد) رخ داد و سپتی سمی شایعترین علت مرگ بود.
مطالعه حاضر نشان داد که بیماری پمفیگوس در زنان نسبت به مردان شایعتر می باشد. همچنین میزان عود در جامعه مورد مطالعه نسبت به مطالعات انجام شده در سایر کشورها بیشتر است.
کلیدواژگان: پمفیگوس، درمان، پمفیگوس، رده بندی، پمفیگوس 0 عوارض -
صفحه 29شایعترین علت سزارین در بیمارستان فاطمیه همدان و آمریکا سزارین تکراری است. موثرترین راه کاهش شیوع سزارین، زایمان طبیعی بدنبال سزارین قبلی است. هدف این بررسی تایید ایمن بودن زایمان طبیعی بدنبال سزارین قبلی در شرایط کشور ما و مقایسه هزینه و عوارض آن با سزارین بدنبال سزارین قبلی و مشخص نمودن بعضی موانع انجام آن است.
به زائوهای با سابقه سزارین قبلی که از دیماه 1375 به بیمارستان فاطمیه همدان مراجعه کردند و واجد شرایط زایمان طبیعی بدنبال سزارین قبلی بودند اجازه زایمان داده شد و اطلاعات آنها ثبت شد. گروه کنترل بیماران مشابه سال قبل همین مرکز بودند که بدنبال سزارین قبلی مجددا سزارین شده بودند. فقط به بیمارانی که جنین یک قلو با نمایش سر به وزن کمتر از 5/3 کیلوگرم، بدون تنگی لگن با سابقه یک بار سزارین قبلی با برش عرضی در همین بیمارستان را داشتند در صورت رضایت اجازه زایمان داده شد.
از 201 بیمار واجد شرایط 109 نفر (2/54%) رضایت به زایمان داشتند که 81 نفر آنها (3/74%) موفق به زایمان طبیعی شدند. هیچ مورد مرگ مادری در بیمارانی که زایمان طبیعی کردند وجود نداشت. عوارض مادری در بیماران زایمان کرده 7/3% و در گروه سزارین 7% بوده است. هزینه زایمان طبیعی نصف سزارین بوده و در کل بیش از دو میلیون تومان صرفه جویی شده است. میانگین بستری در گروه زایمان 1/1 روز و در گروه سزارین 2.8 روز بوده است. علت عدم رضایت به زایمان در 9/36% بیماران درد و ترس از درد بوده است. در زمان اجرای طرح فراوانی سزارین از 1/25% به 2/21% رسید و شایعترین علت سزارین از سزارین تکراری به مکونیوم تغییر یافت.
نتیجه نهایی اینکه در این بررسی زایمان طبیعی بدنبال سزارین قبلی ایمن بوده و سبب کاهش هزینه و عوارض شده است. مانع اصلی آن عدم رضایت بیماران و ترس آنها از درد بوده است.
کلیدواژگان: تحلیل نسبت هزینه به سودمندی، زایمان طبیعی پس از سزارین، سزارین تکراری -
صفحه 34سردرد به عنوان یک بیماری، روزانه تعداد زیادی از افراد را به مراکز درمانی هدایت می کند. بنابراین با شناخت علل ایجاد کننده آن می توان برخورد صحیح تری با این افراد داشت. بنحوی که فرد بتواند به فعالیت روزمره خود ادامه دهد. هدف از این پژوهش تعیین فراوانی انواع سردرد در بیماران مراجعه کننده به کلینیک تخصصی و بخش مغز و اعصاب همدان در سال 1377 با توجه به خصوصیات سردرد و استفاده از آزمایشات تکمیلی جهت رد یا تایید تشخیص داده شده، بود.
در این پژوهش که یک مطالعه توصیفی - مقطعی بود. 300 نفر از بیماران با شکایت اصلی سردرد به طریق نمونه گیری آسان انتخاب شدند. پس از تهیه پرسشنامه، اطلاعات از طریق مصاحبه از بیمار گرفته شد و در آن ثبت گردید. پرسشنامه بعنوان پرونده بیمار تلقی گشته و از کلیه بیماران حداقل یک EEG, CT-Scan بعمل آمد و در صورت لزوم آزمایشهای دیگر نیز انجام شد و نهایتا تشخیص گذاشته شد.
از موارد مطالعه 73% زن و 27% مرد بودند. متوسط سنی حدود 36 سال و انحراف معیار منحنی آن 16 سال بدست آمد. در مجموع شایعترین نوع سردرد، سردرد تنشی (33%) بود و پس از آن سردرد میگرنی قرار گرفت. حدود 16% سردردها بعلل مختلف ارگانیک بود که شایعترین این علل هیپرتانسیون (21%) و پس از آن آرتروز گردن (15%) تعیین گردید.
در این مطالعه با استفاده از الگوریتم سردرد و رد علل دیگر توسط آزمایشات تکمیلی، زمینه جهت آغاز تغییر رویکرد سردرد بدست آمده از نظر گرفتن خصوصیات سردرد و مقایسه این خصوصیات با تشخیص آنها می تواند کمک کننده پزشکان در تغییر و بهبود رویکردهای قبلی به انواع سردرد باشد.
کلیدواژگان: سردرد، علت شناسی، سردرد، همه گیری شناسی -
صفحه 38هدف از این پژوهش تعیین تغییرات فشار خون شریانی در بیماران بالغی که با القا بیهوشی عمومی در یکی از بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی ایران تحت عمل جراحی قرار می گیرند، بود.
این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی مقایسه ای سات که در سال 1370 در یکی از بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده است. در این پژوهش فشار خون شریانی 40 نفر از بیماران بوسیله فشارسنج جیوه ای و گوشی پزشکی و مشاهده مستقیم در مراحل مورد نظر ثبت و ضبط گردید و داده های مورد نظر با آزمون t زوج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
نتایج حاصل حاکی از آن بوده اند که میانگین اختلافات فشار خون سیستولیک بیماران مورد پژوهش در مرحله قبل از القا بیهوشی 10، حین بیهوشی 62/18 و بلافاصله بعد از عمل و خارج نمودن لوله تراشه 11 می باشد. همچنین میانگین اختلافات فشار خون دیاستولیک بیماران مورد نظر در همین مراحل در مقایسه با فشار خون آنان در بخش در مراحل فوق به ترتیب 25/3، 87/5،8.87، 6.62 است که آزمون آماری معنی دار بودن این اختلافات را نشان می دهد.
نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری داده های کسب شده نشان دهنده وجود تغییرات فشار خون بیماران در کلیه مراحل قبل و بعد از القا بیهوشی، حین عمل و بیهوشی بلافاصله بعد از عمل و خارج نمودن لوله تراشه می باشد.
کلیدواژگان: بیهوشی عمومی، جراحی، فشار خون - گزارش های موردی
-
صفحه 44بروسلوز یک بیماری شایع در کشورهای در حال توسعه می باشد ولی تعداد اندکی از بیماران دچار عوارض عصبی می شوند. مننژیت یکی از شایعترین عارضه عصبی تروبروسلوز است. ولی عوارض عصبی میلوپاتی در این بیماران نادر می باشد.
در این مطالعه به دو بیمار مبتلا به نروبروسلوز از نوع میلوپاتی در اثر بروسلوز اشاره شده است که هر دو با ضعف اندامهای تحتانی و اشکال در راه رفتن توام با اختلال اسفنگتری مراجعه نموده اند. تشخیص های افتراقی گوناگون در مورد میلوپاتی مطرح شد با توجه به نتایج آزمایش و بیوپسی انجام شده، میلوپاتی نروبروسلوز تشخیص داده شد.
کلیدواژگان: تب مالت، میلوپاتی، نر وبروسلوز -
صفحه 48دستگاه تنفسی فوقانی محل غیر شایعی برای عفونت سلی می باشد و سل نازوفارنکس به تنهایی و بصورت اولیه بدون درگیری ریوی بسیار نادر است. بطوریکه در بررسی تحقیقات در طی 32 سال گذشته فقط 39 مورد سل نازوفارنکس اولیه و ثانویه گزارش شده است.
در این گزارش یک زن 26 ساله با سل نازوفارنکس معرفی شده که با کاهش شنوایی و اوتیت سروز دو طرفه مراجعه کرده است و تحت درمان با داروهای ضد توبرکلوز به مدت 6 ماه قرار گرفته و پاسخ مناسبی به درمان داده است.
کلیدواژگان: سل، نازوفارنکس -
چکیده مقالات به زبان انگلیسیصفحه 51